Bidden voor het eten?
In het verzorgingshuis waar ik werk als kok wordt er voor het eten gebeden. Elke middag en avond een dankbaar woordje naar de heer boven ons. Zelf ben ik niet opgegroeid met bidden maar de afgelopen jaren tijdens retraites heb ik deze vorm van dankbaarheid wel voorbij zien komen. Waarom een blog over bidden? Omdat bidden veel te maken heeft met dankbaarheid. En de kracht van dankbaarheid is groots voor jou en je omgeving.
Wat is de oorsprong van bidden?
Als ik het opzoek lees ik het volgende:
‘De daad van bidden wordt al 5000 jaar geleden in geschreven bronnen vermeld. Sommige antropologen geloven dat de vroegste intelligente moderne mensen iets beoefenden dat wij vandaag de dag zouden herkennen als gebed. Gebed is nog steeds een veelvoorkomende praktijk in de moderne wereld.
In het Oude Testament bidden profeten soms voor het volk, maar ook gewone mensen mogen tot God bidden, op elk moment en vanaf elke plek. Jezus bidt voor zijn leerlingen en leert hun ook om zelf te bidden.’
KU Leuven deelt ook:
"Bidden betekent oorspronkelijk, sinds het ontstaan van onze taal, niets anders dan “verzoeken, vragen”. In het Frans gebruiken wij het woord “prière”, zoals ons Nederlands woord ook heel oud. Het komt van het Latijn “precor” en betekent eveneens iets vragen aan iemand. Bidden is dus durven te vragen."
Waarom vouwen we de handen tijdens het bidden?
Belangrijke vazallen (belangrijke edelen) en ridders legden hun handen gevouwen in die van hun heer tijdens de Middeleeuwen. Dit representeerde een vorm van overgave.
De gevouwen handen komen bijvoorbeeld ook voor in verschillende yoga tradities. Als ik zelf naar een yogales ga, dan sluiten we af met gevouwen handen en een Namasté. Wat zoveel betekent als 'ik buig voor jou'. Beiden handpalmen tegen elkaar leggen is een uiting van respect en een begroeting die vanuit het Hindoeïsme komt.
Een prachtig gebaar als je het mij vraagt.
Dankbaarheid
Dankbaarheid is een woord wat je tegenwoordig veel om je heen hoort. Je zou veel dankbaarheid mogen voelen en uitspreken omdat het een positieve werking heeft op lichaam en geest. Maar hoe zit dat dan?
Wanneer we ons dankbaar voelen, dan stimuleert dat de aanmaak van dopamine en serotonine. Beiden zijn verantwoordelijk voor het gevoel van geluk. Je cortisol neemt af omdat je centrale zenuwstelsel meer rust ervaart, met andere woorden, ontspanning wordt gestimuleerd en stress gereduceerd. Dankbaarheid werkt aanstekelijk omdat het positieve vibes uitstraalt. En iemand die er ontspannen en rustig uitziet trekt aan.
Voor het eten bidden
Vorig jaar was ik met iemand aan het daten die voor het eten altijd even een moment nam om te bidden. Ik deed mee om te ervaren wat het voor mij zou betekenen. En in plaats van het bekende gebed vanuit de kerk, sprak ik mijn dankbaarheid uit voor het eten op mijn bord. En tegelijkertijd wenste ik ook overvloed voor de mensen die minder bedeeld zijn. Dit doe ik nog steeds, zo veel mogelijk. De natuur danken voor het eten op mijn bord en het water in mijn glas, het is tenslotte niet vanzelfsprekend.
Oefenen met dankbaarheid
Bidden voor het eten, of een dankbaarheidsdagboek beginnen, is een mooie oefening om mee te starten als je de kracht van dankbaarheid wil ervaren. Schrijf elke avond, of spreek elke dag uit, een of meerdere momenten waarvoor je dankbaar was. Doe dan even je ogen dicht, visualiseer de momenten, en voel ze.
Waar ben jij vandaag dankbaar voor?
Liefs, Jes
Comments