Tegenwoordig worden veel van ons ouder, de vraag is alleen, op wat voor manier?
Na een aantal jaren werkervaring opgedaan te hebben in de ouderenzorg heb ik veel verschillende manieren van ouder worden gezien. En een ding wat ik kan delen hierin is dat er geen goed of fout is. Echter, vind je het belangrijk om zo vitaal mogelijk ouder te worden, dan zijn er wel factoren waar je mee kunt werken...
Mijn opa heeft tot zijn 90ste gerookt
In 2013 volgde ik de studie ‘Epigenetica’. Een studie die gericht is op het onderzoeken van omgevingsfactoren die de genen kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan voeding, beweging, stressfactoren en zingeving. Reuze interessant en tegelijkertijd erg complex. Het lichaam omschrijf ik altijd als een puzzel. Een lichamelijke klacht kan zoveel verschillende oorzaken hebben. Het vraagt een uitgebreid onderzoek wil je soms tot de oorzaak komen. En in sommige gevallen kom je er niet achter. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Geregeld hoor ik, wanneer ik dit onderwerp aansnijd, dat iemand ergens wel een familielid heeft die met roken, drinken of geregeld minder goed eten, oud is geworden. En daarom is het goed te beseffen dat iedereen uniek is, er is geen één handleiding...
Alternatieve geneeswijzen
De studie opende mijn ogen. Want niet alleen voeding kan invloed hebben op hoe je je voelt, ook emoties en chronische stress hebben daar invloed op. Zelf had ik veel last van blaasontstekingen, schimmelinfecties en koortslippen. Gek werd ik er van! Dit alles begon rond mijn zestiende levensjaar. Inzichten die ik kreeg tijdens de opleiding deden mij inzien dat de klachten waar ik mee kampte, niet alleen door voeding kwamen maar ook door een destructieve relatie waar ik destijds in bleef zitten. Deze specifieke klachten staan dan ook voor ‘grenzen niet aan kunnen geven.’ Dus wat deed mijn lichaam zodat ik wel ging luisteren? Fysieke klachten ontwikkelen, zodat ik niet verder kón en wel moest gaan luisteren.
Een orthomoleculair arts, samen met de studie ik volgde, hebben mij geholpen om uit de relatie te stappen, mijn voedingspatroon aan te passen én aanvullende supplementen te gaan slikken. Het was bijzonder te merken hoe snel mijn lichaam opknapte na deze veranderingen toe te passen. Ook was het opmerkelijk dat wanneer ik een keus maakte die niet handig bleek te zijn, dat een van de klachten zich weer begonnen aan te dienen. Dus het heeft mij niet zozeer het ‘laten verdwijnen’ van klachten opgeleverd, nee, het was de connectie terugbrengen tussen lichaam en geest. Bewustzijn vergroten en mijn keuzes observeren en zo nodig aanpassen.
Jij wordt vast 120 jaar met de manier waarop jij leeft
Dit soort opmerkingen krijg ik wel vaker als ik weer bakje uit de koelkast trek met, zoals sommigen zeggen, ‘heksenbrouwsels’. Grappig wel, want ik vraag mij echt af wanneer we zo verwijderd zijn geraakt van onze eigen natuur en de natuur om ons heen. Dat het afslaan van een taartje of drankje gezien wordt als saai, en je geplaatst wordt in het hokje ‘konijn’ wanneer je aangeeft gek te zijn op groente. Gelukkig maak ik mij er niet al te druk meer over maar verbazen doet het mij nog wel.
Een leeftijd van 120 jaar behalen is niet mijn doel. Wél wens ik voor mezelf een zolang mogelijk vitaal leven waarop ik lekker kan blijven reizen, werk kan doen (ook na mijn pensioen ;) ) waar ik blij van word en zonder al teveel ongemakken mijn oude dag kan bereiken.
Voor mij draait het om kwaliteit en niet zozeer om kwantiteit
Van de week zag ik een filmpje van een sjamaan die daarin zei:
“You must be willing to compromise your lifestyle to accomodate your spiritual path,
but do not compromise your spiritual path to accomodate your lifestyle.”
Vijf belangrijke pijlers in mijn leven zijn:
Spiritualiteit
Bewustzijn vergroten
Voeding
Voldoende bewegen (blijft voor mij een uitdaging!)
Balans
Over deze pijlers vertel ik de aankomende weken meer.
Boekentip: De sleutel tot zelfbevrijding
Psyche en emoties spelen een zeer belangrijke rol bij het ontstaan en de genezing van ziekten. Christiane Beerlandt toont ons hoe de kiem, de wérkelijke oorzaak waarom men een bepaalde ziekte ontwikkelt, zich bevindt in de psychologische, emotionele toestand van een persoon op het vlak van onze diepste gevoelens en overtuigingen.
Als we dit goed begrijpen, dan kunnen we de oorzaak opheffen zodat genezing kan plaatsvinden. Ook voor een steeds groeiend aantal artsen, gezondheids-werkers en wetenschappers, die verder willen kijken dan het louter rationeel-lichamelijke, is dit werk dat in verschillende talen werd vertaald, een onschatbare informatiebron geworden om een patiënt te helpen op een diep-psychisch niveau.
Netflix tip: Heal
'Heal' neemt de kijker mee op een baanbrekende wetenschappelijke en spirituele reis die ons een nieuw begrip geeft van de wonderbaarlijke aard van het menselijk lichaam en ons zelfgenezende vermogen. De documentaire toont dat onze gedachten, overtuigingen en emoties grote invloed hebben op onze gezondheid, en dat we veel meer controle hebben over ons welzijn dan we tot nu toe hebben gedacht.
Liefs, Jessica
Comments