PMS klachten, waar herken je ze aan?
Mijn hormoonhuishouding is altijd een beetje rommelig geweest. Daarmee bedoel ik dat het nooit helemaal een balans gevonden heeft en in dit blog vertel ik je meer over de symptomen die ik ervaar in de week voor mijn menstruatie. Veel vrouwen die ik spreek hebben hier ook veel last van en door verschillende leefstijlveranderingen kun je meer balans terugbrengen.
Waar staat PMS voor?
PMS (premenstrueel syndroom) is een aandoening die ongeveer 75% van de vrouwen treft. Het kan worden gekenmerkt door symptomen zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, pijnlijke borsten, buikpijn, en vermoeidheid. Hoewel er medicijnen beschikbaar zijn om de symptomen te behandelen, kiezen veel vrouwen voor natuurlijke therapieën.
Wat is PMS?
PMS is een aandoening die optreedt bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus. Het begint meestal ongeveer 7 tot 14 dagen voor de menstruatie en eindigt kort na het begin van de menstruatie. PMS kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:
Stemmingsschommelingen
Pijnlijke borsten
Hoofdpijn
Buikpijn
Vermoeidheid
Misselijkheid
Acne
Gewichtstoename
Hormonale veranderingen in het lichaam zijn de belangrijkste factor in het ontstaan van PMS. Dit is de reden waarom PMS-symptomen vaak worden behandeld met hormonale medicijnen.
De pil
In dit blog ga ik niet uitgebreid schrijven over mijn ervaring met de pil. Of wat ik erover geleerd heb tijdens de studie Epigenetica. Er is een boek die ik je kan aanraden als je daar meer over wil lezen. Wel kan ik delen dat mijn lichaam veranderde toen ik met de pil begon én later ermee stopte. De pil zorgde in mijn geval voor gewichtstoename. Ik was toen een jaar of vijftien en begon de pil te slikken omdat ik vast vriendje had. Zonder enig benul van de werking slikte ik deze tot een jaar of vijfentwintig. Op dat moment kwam ik een artikel tegen over de pil en las dat deze negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Ik besloot ermee te stoppen en merkte dat ik gevoeliger werd als persoon. De pil vlakte dus mijn emoties af. Ook was dat het moment dat mijn leven een shift doormaakte op het pad van bewustzijn. Dus het stoppen ermee heeft mij veel gebracht als het gaat om meer in contact te komen met mijn lichaam en geest en wat deze mij te vertellen hebben.
Grote sprong naar 2021, miskraam
In 2021 kreeg ik na ongeveer zeven weken een miskraam. Ook dit had grote gevolgen voor mijn hormoonhuishouding. Wat ik merkte was dat mijn ovulatie erg pijnlijk werd. Zelfs zo erg dat ik naar het ziekenhuis moest omdat ik verging van de pijn. Mijn menstruatie werd korter (niet de cyclus) maar de dagen van bloeden wel. Ook werden mijn stemmingswisselingen sterker. Vanaf dat moment merkte ik dat mijn gewicht langzaam toenam en dat ik ongeveer zeven dagen voor de menstruatiedatum PMS klachten begon te ervaren. En bij mij uitte/en uit het zich in angstige gevoelens, onrust en pijnlijke spieren. Maar ook minder goed slapen, vermoeidheid en huilerig zijn.
Wat nu?
Een periode van twee jaar heb ik in Twente gewoond en liep ik wekelijks bij een acupuncturist (Tai Yin). Zij heeft mij goed ondersteund bij de PMS klachten en ik merkte dat het langzaamaan beter ging. Later, terug in Nieuwegein, heb ik dit voortgezet samen met een homeopaat én orthomoleculair therapeut voor supplementen,- en voedingsadvies (Tineke Schaper en Jeanine Slot). Een advies via de blog kan ik niet geven, wel als je mij een persoonlijk bericht stuurt. En ik kan je ook echt aanraden om naar een van de genoemde therapeuten in dit blog te gaan voor een consult. Het heeft mij zeer positief geholpen met het verminderen van de PMS klachten. Ik ben er nog niet maar ik zie wel progessie.
Meer rust
Wat mij ook geholpen heeft is meer rust inplannen. En dat is iets wat ik ontzettend lastig vind… er is zoveel leuks wat ik wil ervaren en doen. Het gevoel van tijd tekort hebben helpt niet mee. Dus mijn teaching is dan ook om zoveel mogelijk in het hier en nu te leven. De week voor mijn menstruatie begint niet teveel in te plannen en gebruik te blijven maken van de complementaire zorg.
Tot slot merk ik ook dat mijn sportdagen aanpassen op mijn cyclus ook bijdraagt aan hoe ik mij voel. Hoe ik dit indeel is als volgt:
De week van mijn menstruatie sport ik niet. Het enige wat ik dan doe is wandelen. De week erna bouw ik rustig op door easy yoga en baantjes zwemmen. De twee weken erna, waarvan ook mijn ovulatieweek, ga ik weer meer krachttraining inzetten zoals een lesje bodypump of body balance.
Liefs Jess
Comments