Is het gras groener aan de overkant?
Vaak betrap ik mezelf erop dat ik mij vergelijk met een ander. En laten we wel wezen, social media helpt daar niet altijd aan mee als je hier gevoelig voor bent. Gelukkig ben ik mij bewust van wat ik doe en dat maakt dat er ruimte komt om mijn manier van kijken te veranderen.
Waar komt dat vergelijken met een ander toch vandaan?
Psycholoog Pia vertelt daar meer over:
“Mensen zijn sociale dieren. Onze voorouders hebben altijd in groepsverband geleefd en overleefd”, legt Pia uit. “Jezelf vergelijken met anderen is een manier om te zien waar we staan in een groep en of we actie moeten ondernemen om onze prestaties of positie te verbeteren.”
Nog iets interessant wat Pia benoemt is dat we vaak niet de meest handige vergelijking maken. Vaak is ons beoordelingsvermogen vertekend doordat we onze mindere kwaliteiten vergelijken met iemands beste kwaliteiten. Wat net zoiets is als een vis beoordelen op zijn vermogen in een boom te klimmen.
Onszelf onafhankelijk definiëren lukt niet, daar hebben wij een ander voor nodig. Dus is het niet gek dat wij de mening van een ander vergelijken met die van onszelf. Maar ook gedrag en gevoelens vergelijken we met anderen. Niks geks dus!
Hier en nu
Belangrijk is om regelmatig terug te blikken waar je vandaan bent gekomen. Welk pad heb je bewandeld? En waar sta je nu? Dit kan helpen bijdragen aan het vergroten van je zelfbeeld. Ook kan het helpen te beseffen dat je hier gekomen bent met een reden en dat je voor bepaalde levenslessen gekozen hebt. Dit wordt heel mooi beschreven in het boek: Het sprookje van de dood. Iedereen heeft een eigen verhaal te vertellen. Dit besef kan ook helpen bijdragen aan je gevoel van eigenwaarde.
Vrijheid
Vrijheid is mijn nummer een kernwaarde. Dat is ook vaak het moment waarop ik mijzelf betrap in het vergelijken met de ander. Dan zie ik dat iemand reizen en werken kan combineren. Of als ik iemand zie die veel vanuit huis kan werken. Maar ook wanneer ik de indruk krijg dat iemand zijn eigen uren kan indelen, dus ook kan bepalen waar en wanneer diegene werkt, voel ik een beperking in mijn eigen leven. Echter, ik zie dus niet wat er nog meer speelt in het leven van de ander dus ik kan hier nooit een zuivere vergelijking van maken.
Acceptatie, geduld en dankbaarheid
Wat ik na vele jaren persoonlijke ontwikkeling geleerd heb is dat ik gemak mag voelen in het ongemak. Dat ik mijn leven mag omarmen zoals ik die gekozen heb. Maar ook ervaren heb dat wanneer ik mij niet meer thuis voel in een situatie, ikzelf de keus heb om er iets aan te veranderen. Wél heb ik ervaren dat alles komt op het moment wanneer het bedoeld is, dus dat acceptatie, geduld en dankbaarheid ook een rol spelen in het vinden van gemak. Een docente zei ooit tegen mij: “Je kan beter vooruitgaan met kleinere stappen dan grote. Want dat maakt dat je veel bewustere keuzes maakt en makkelijker van koers kan veranderen.” En dit is dan ook hoe ik zoveel mogelijk mijn leven probeer te leiden. Dankbaarheid helpt om te zien wat ik wél heb en daarmee in mogelijkheden te denken in plaats van beperkingen.
Vergelijk jij jezelf ook wel eens met een ander?
Liefs, Jess
Comments