top of page
Zoeken
Eliesa Geilvoet

Een werkdag van 6 uur? Kan dat?

Mijn ideale werkdag


Een werkdag van acht uur is de “norm”, maar waar komt deze norm vandaan? Is het voor ons wel gezond om acht uur per dag te werken? Het nieuwe werken gaat om meer balans tussen werk en privé, echter, over hoeveel uur per dag hebben we het dan?


Zouden we misschien het uren principe los kunnen laten en betaald kunnen worden voor de inhoud? Volgens ons, Jessica en mij, moet dat zeker mogelijk zijn!



Concentratieboog van 5 uur


Uit onderzoek blijkt dat mensen zich maar vijf uur per dag kunnen concentreren. Uiteraard zijn er uitzonderingen van mensen die zich prima acht uur lang kunnen concentreren maar in de meeste gevallen wordt een deel van acht uur gebruikt voor andere dingen zoals kletsen, social media en shoppen.

Bron: wired.com 


Het ligt vast in de wet 


De achturige werkdagen zijn in de wet vastgelegd op 11 juni 1919 om te voorkomen dat medewerkers de helft van hun tijd doorbrachten in fabrieken onder niet al te beste omstandigheden. In China is het eerder de norm dan uitzondering dat er zeven dagen per week gewerkt wordt en dat er minimaal twaalf uur in een werkdag zitten. Alhoewel er een wet is die aangeeft dat medewerkers niet meer dan 36 uur per maand over mogen werken, wordt dit vaak overschreden. De werknemers hebben hierin weinig keuze omdat overwerk weigeren met een boete bestraft kan worden. -Bron 



Hoe dan wel?


Het nieuwe werken betekent voor ons meer balans tussen werk en privé. Dit moet ook Robert Owen in 1817 gedacht hebben. In 1833 was hij de voorzitter van de beweging die streed voor de achturige werkdag. Volgens hem konden we de uren van de dag het beste in drie delen. Hij bedacht de leus: "Eight hours' labour, Eight hours' recreation, Eight hours' rest.


"Voor ons is het al lang duidelijk dat wij niet optimaal functioneren bij achturige werkdagen." Dit lees je ook terug in de blog van Jessica die geschreven heeft over: 'Op een gezondere manier ouder worden.'


Circadiaans ritme


Als we kijken naar het circadiaanse ritme dan hebben we het over een cyclus die ongeveer een dag duurt. Vanuit dit ritme geloven wij dat wij als mens onderhevig zijn aan verandering door de dagen heen en dat dit zich dus niet laat vangen op een werkdag. Wij draaien veel liever op die cyclus momenten om optimaal gebruik te kunnen maken van onszelf en ons “werk”. Voor ons hoeft er dus ook geen onderscheid te zijn in uren.


Als we doen waar we blij van worden, met aandacht, eenvoud en ontspannenheid, zijn we het meest productief voor onszelf en voor anderen. 


Liefs, Eliesa



35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page