Wat zou het jou opleveren als de reguliere zorg en alternatieve geneeswijzen samen gaan werken?
In een van mijn laatste blogs schreef ik over spiritualiteit in de zorg. Het is voor mij een jarenlange zoektocht met als conclusie; “IK pas hier niet”. Maar hoe mooi zou het zijn als een reguliere zorg instelling, bewust, wél iemand zou aannemen zoals ik? Die beiden werelden gezien en ervaren heeft. Hoe zou dit er uit kunnen zien? Hoe zou het voor mij, het team en een patiënt/cliënt er uit kunnen zien in de ideale situatie?
Menopauze of niet?
Stel je voor; je bent een dame van ongeveer 40 jaar. Je kampt met klachten in je hormoonhuishouding. Je menstrueert al even niet meer maar je weet eigenlijk niet zo goed of dit nu komt omdat je in de (pre) menopauze zit of niet. Je merkt allerlei veranderingen bij je op, zowel fysiek als mentaal en je wordt hier niet altijd even blij van. Je stemming wisselt van blij en enthousiast naar verdrietig en teruggetrokken. De schommelingen van de ene kant naar de andere kant gebeuren in een tijdsbestek van enkele uren. Je gezin rolt met de ogen, zucht een keer en denkt: “Daar gaat ze weer hoor!”. Heel soms gepaard met een snauw hier en daar.
Naar de dokter
De emmer loopt vol en je merkt aan jezelf dat je niet lekker in je vel zit. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en je oog valt op die ene vetrol. Je moet meer bewegen en gezonder eten gaat er door je hoofd. Maar waar haal je die tijd en energie vandaan? En dan komt er een moment dat je denkt: “en nu ben ik er klaar mee, ik ga naar de dokter!”
Voor de dokter ben je de zoveelste in de rij met dezelfde klachten...
De huisarts
Als huisarts geloof je echt in je vak want anders zat je daar niet. Elke keer luister je weer opnieuw naar een vrouw met hormoonschommelingen. Je stelt vragen ter verduidelijking en loopt in je hoofd de mogelijkheden die je hebt door:
Kan ik haar tips geven in haar leefstijl?
Zal ik een verwijzing naar de POH GGZ maken?
(In veel huisartsenpraktijken werkt een POH-GGZ. Dat is iemand met kennis van en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg)
Zal ik haar doorverwijzen naar een gynaecoloog?
Of schrijf ik medicatie voor?
Uiteraard let je er op dat deze mevrouw zich gehoord voelt. Je zegt haar te begrijpen (en wellicht voel je dit ook echt) maar je mogelijkheden om echt te helpen voelen beperkt. Daarnaast is ze eigenlijk nog te jong voor de menopauze. Een verwijzing naar de POH GGZ dan maar.
POH GGZ
Ongeveer 2 weken later zit je bij de POH GGZ en leg je het verhaal opnieuw uit. De POH GGZ checkt of er sprake is van stressfactoren in het gezinsleven, je werk of andere onderliggende problemen die je klachten kunnen veroorzaken. De POH GGZ geeft je praktische tips mee hoe je om kunt gaan met je klachten, je dag anders kunt indelen en als dat niet werkt dan kan deze persoon je doorsturen naar de reguliere hulpverlening.
Zou het?
Maar stel nu dat de huisarts of de POH GGZ net zo veel kennis en ervaring heeft van alternatieve geneeswijzen als de reguliere zorg? Wat als zij je klachten kan benaderen vanuit een holistisch perspectief? Wat zou dit voor jou als klant betekenen? Wat zou dit voor een praktijk kunnen opleveren?
Wat als er in het ziekenhuis of binnen de revalidatie altijd iemand is aangesteld om een brug te slaan tussen de reguliere zorg en de alternatieve zorg?
Het zou misschien kunnen dat:
Meer mensen voelen zich gehoord omdat ze bewust mogen kiezen en ze zien dat professionals buiten de box kunnen en willen denken;
Er worden meer behandelingsmethoden samengevoegd om een slagingskans op herstel te vergroten;
Mensen worden meer in hun eigen kracht gezet omdat zij gaan geloven dat zij zelf een grote invloed hebben op hun eigen herstel;
Het draagt bij aan een groter geheel want mensen die zich gehoord voelen, hun eigen invloed kennen en integreren geven dit door aan hun kinderen/vrienden/familie;
De druk op de zorg neemt af omdat minder mensen medische zorg nodig hebben;
De kosten van de zorgverzekeringen kunnen omlaag;
Mensen zijn gelukkiger en gezonder.
Ik weet dat er voldoende mensen in de zorg werken die ook zo denken. Wanneer wordt het tijd dat wij de handen in een slaan? Wie staat er met mij op? Hoe mooi zou het zijn als er ook artsen meewerken aan ons holistisch centrum? Het zou mijn dromen overtreffen!
Liefs, Eliesa
Comments